Poikkeus vahvistaa?

Poikkeus vahvistaa?

Olihan meillä upeat opintopäivät Siuntiossa! Melkoinen poikkeus arkeen inspiroivine puheenvuoroineen, iloisine höpöttelyineen ja virkistävine taidetuokioineen.

Bo i Billnäs Orkesteri esitti meille perjantaina Bo Kaspers Orkesterin kappaleen “Undantag” – “Poikkeus”. Viimeistään siinä kohti, kun lehtemme edellinen päätoimittaja Oksasen Timo otti lavalla esille quiron, unohtui kaikki ulkopuolinen maailma. Live-musiikki – parasta ikinä!

Kotiin päästyäni melodia soi edelleen päässä, mieli rentoutui ja sanat alkoivat leikkiä. Käsitteenä “poikkeus” kuvastaa oikeastaan meidän erityisopettajien työtä ja erikoisosaamista varsin hyvin. Se myös näkyi opintopäivien läpi kulkevana punaisena lankana.

Erityispedagogiikan tutkijatohtori Piia Ruutu kuvasi, että lasten psyykkisen oireilun taustalla on tyypillisesti tunne omasta poikkeavuudesta, erilaisuudesta ja ulkopuolisuudesta, paineesta olla “normaali”. Paneelikeskustelu nuorten kipuilemisesta sateenkaarevan sukupuoli- ja seksuaali-identiteettinsä kanssa nosti esille sen, että kouluissa tarvitaan konkreettisia toimia yhdenvertaisuuden lisäämiseksi. Kumpaankin käytännön toimina toimii: yksilöllinen huomioiminen, vahvuusperustaisuus, kannatteleva ja hyväksyvä ilmapiiri sekä vuorovaikutussuhteiden laatuun panostaminen.

“ADHD-kuiskaaja” Juulia Järvdiken luento poikkeavasta ADHD:sta esitteli niitä ADHD:n muotoja, jotka eivät sisällä ensisijaisesti impulsiivisuutta. Lääketieteen tutkimus on perinteisesti painottunut erityisesti poikien ADHD:n tutkimiseen, joten tyttöjen neuromoninaisuus poikkeaa normista ja siksi he jäävät vaille diagnoosia sekä oikeanlaista tukea. Tytöillä yliaktiivisuus näkyy usein hillitsemättömänä puhetulvana, tarkkaamattomuutena, tunnesäätelyn vaikeuksina, stressinä, uupumuksena ja vaikeuksina kaverisuhteissa.

Camilla Svens-Liavågin työpaja poikkeuksellisen lahjakkaiden oppilaiden tukemisesta rohkean eriyttämisen keinoin nousi takaisin mieleeni jo, kun kävin opintopäivien päätyttyä Svenska Teaternissa katsomassa Matilda-musikaalin. Roald Dahlin luoma epätavallisen innokas ja osaava ekaluokkalainen Matilda voisi opettajansa mielestä siirtyä suoraan neljännelle luokalle. Rehtori Trunchbullin pöyristynyt vastaus ei ole meille erityisopettajille aivan tuntematon: “Poikkeus sääntöön, minun koulussani?”

Inklusiivinen toimintakulttuuri, moninaisuutta kunnioittava ja esteetön pedagogiikka puuttuu juuri tähän kaikkeen. Oppimisen ja osallisuuden esteiden purkamisen tavoitteena on, että yksikään lapsi ei kokisi olevansa poikkeava, epäkelpo, erilainen tai ulkopuolinen. Yksilöllisiä ratkaisuja on kuitenkin oltava aina työkalupakissa erityisen haavoittuvassa asemassa oleville lapsille.

Perjantain liittokokouksessa keskustelimme liiton taloudesta ja jätimme kaksi kannanottoa.

Perjantain liittokokouksessa keskustelimme liiton taloudesta ja jätimme kaksi kannanottoa. Ensimmäisessä vaadimme perusopetuksen oppimisen tuen uudistuksen toteuttamiseen resursseja kunnissa. Toisessa esitimme alue- ja kuntavaalitavoitteemme varhaiskasvatukseen, perusopetukseen, lukioon ja ammatilliseen koulutukseen. Voitte viedä kannanottojen viestiä tiedoksi oman paikkakuntanne päättäjille!

“Poikkeus vahvistaa säännön” on muuten aivan väärin ymmärretty sanonta. Ei poikkeus mitään vahvista – mutta muuten strukturoidun ja kuvatuetun arjen keskellä se voi virkistää! Etenkin, jos ympärillä on lauma maailman parhaita erityisopettajia! I

Miia Immonen
puheenjohtaja

Tykkää ja jaa