Avaruusraketilla kesään

Avaruusraketilla kesään

“Kaikki voivat saada lentolupakirjan, mutta erityisopettaja osaa ajaa avaruusrakettia,” tiesi Helsingin Yliopiston erityispedagogiikan dosentti viime vuosituhannella. Näinhän se on. Poikkeusolo vaatii poikkeukselliset kulkupelit.

Vuorokauden varoitusajalla ammattikunnasta muotoutuivat etä-, lähi- sekä etä/lähi -astronautit.  Ja sitten täysillä kohti ääretöntä ja sen yli. Sosiaalisen media operyhmät täyttyivät poikkeustilassa salamana vinkeistä ja ideoista. Toinen toistaan huikempia  haasteita, ohjeita ja väkerryksiä. Ideapankit pursuilivat. Huikeaa jakamista ja yhteisöllisyyttä! Avaruusraketin astronautti kuitenkin tietää, että lapsen kotona ei välttämättä ole villalankoja eikä kartonkia. Hyvä, jos on kynä.

Tässä vaiheessa lukukautta poikkeuksesta on tullut omituista rutiinia. Erityiset olosuhteet erityisille oppijoille tuottavat sekä huikeita onnistumisia että suuria haasteita. Hyvässä tapauksessa avaruusraketissa on muutakin henkilökuntaa, joka on tarvittaessa oppilaan tukena.

Vuorovaikutuksesta ja kontaktista ei tingitä, oppilaan etu edellä mennään.

Avaruusraketilla erityisopettaja on suhauttanut kiukuttelevan teinin puhelimen kautta tämän piiloon peiton alle, toisen oppilaan kesämökille, olohuoneisiin, keittiöihin, parvekkeelle ja tietysti lähiopetusta antaviin luokkiin. Hommat toimii ja vauhtia riittää. Arkea, vaikkakin erikoista sellaista, ylläpidetään. Kukaan ei saa kadota, perään soitetaan ja pidetään huolta. Vuorovaikutuksesta ja kontaktista ei tingitä, oppilaan etu edellä mennään. Turvallisuuden tunne on tärkeää. Tästä selvitään, ei hätää, ope on tässä.

Pienet asiat, oppimisen helmet ja huumorin kukat täytyy ottaa tarkasti talteen. Näitä aikoja joskus vielä muistellaan huolen ja surun lisäksi myös hymyssä suin. Ensin kuitenkin tehdään raketilla hallittu lasku takaisin maan pinnalle, sammutetaan koneet ja vedetään henkeä.

Tämä kevät luo tuhansia tarinoita kerrottavaksi. Jaetaan näitä ja muita juttuja Opintopäivillä syyskuussa.

Päivi Peltola
on Sel. ry:n puheenjohtaja.
Hän asuu Billnäsissä, Raaseporissa ja työskentelee erityisluokanopettajana Helsingissä.