Myrskyn silmässä

Myrskyn silmässä

Suomen erityiskasvatuksen liitto Sel. ry:n hallitus päätti keväällä vastata kentältä tulleisiin viesteihin ja järjestää jäsenkyselyn työaikamalleihin liittyen. Lähinnä haluttiin selvittää jäsenistön yleistä suhtautumista vuosityöaikaan. Tarkoituksena oli saada tietoa liiton yhteisen mielipiteen muodostamista varten. Ei muuta. Ei salaisuuksia, ei kähmintää. Edellisessä lehdessä oli asiaa käsittelevä artikkeli, ja kyselyn oli tarkoitus kaikessa rauhassa kulkeutua alueyhdistysten puheenjohtajien kautta jäsenille. Näin me luulimme.

Kysely herätti yllättäen suurta mielenkiintoa ja keskustelua sosiaalisessa mediassa. Hämmästelimme hallituksen voimin sitä, miten väärin viesti voidaan ymmärtää ja muutamalla tarkoitushakuisella kirjoituksella saada koko asia päälaelleen. Kysely päätyi vilkkaan mielipiteenvaihdon kohteeksi muutamissa ryhmissä. Lisäksi puheenjohtajana vastaanotin palautteita, joissa mm. kyseenalaistettiin liittomme tietämys perusopetuslaista sekä maailmasta yleensä. Salaseuraksikin meitä syytettiin. 

Samaan aikaan kouluissa nämä keskustelijat ja me hallituksen jäsenet teimme arkista perustyötämme kaikessa rauhassa. Kohtasimme tuen tarvitsijoita, isoja ja pieniä. Hoidimme asioita ja perustehtäväämme. Kyselyn julkistamisen jälkeisen viikonlopun alkaessa viestitulva kiihtyi. Epäasiallisilta kommenteilta ei vältytty. Edelleen kyse oli vain siitä, että kysytään jäseniltä mielipidettä. Ei oltu, eikä olla, ajamassa mitään yhtä mallia. Tärkeissä asioissa on aina hyvä kysyä näkemyksiä suuremmalta joukolta, liiton mielipide tai kanta ei voi olla pelkästään puheenjohtajan tai hallituksen asia. 
Jäsenkyselyn tuloksista voit lukea enemmän tämän lehden sivulla 10. Kiitos kaikille vastaajille!

Vaadimme pikaisia toimia uusien työaika- ja palkanmaksumallien kehittämiseksi erityis- ja erityisluokanopettajille.

Myrskyn silmässä oli hyvä hetki miettiä tulevaisuutta. Jäsenkyselyn vastausten perusteella muodostimme Sel. ry:n neuvottelutavoitteet seuraavalle sopimuskaudelle. Vaadimme pikaisia toimia uusien työaika- ja palkanmaksumallien kehittämiseksi erityis- ja erityisluokanopettajille. Uusien mallien kehitystyön ajaksi neuvottelutavoitteinamme esitämme, että vuonna 2022 voimaan tulevan työehtosopimukseen kirjataan laaja-alaisten erityisopettajien opetusvelvollisuudeksi 22 h/vko peruspalkkaa pienentämättä ja erityisluokanopettajille luokanohjaajakorvaus vuosiluokille 6–9. Tämä viesti on lähtenyt OAJ:n sopimusneuvottelijoille.

Syyskausi alkaa olla joulutohinoita vaille taputeltu. Lähiopetus ja oppilaiden kohtaaminen on arvokas asia. Se tärkein. Jaksetaan ja jatketaan! Asenne ratkaisee edelleen, eikö?

Päivi Peltola
puheenjohtaja

Päivi Peltola on Sel. ry:n puheenjohtaja. Päivi asuu Billnäsissä, Raaseporissa ja työskentelee erityisluokanopettajana alakoulussa.

Tykkää ja jaa