Koirat haukkuu, karavaani kulkee

Koirat haukkuu, karavaani kulkee

Lehtien otsikot kirkuvat; Suomi ei nouse, Pisa-tulokset sukeltavat, koulu on tavalla tai toisella epäonnistunut, opettaja ei opeta, tulosta ei tule, opetussuunnitelma ei toimi. Liian moni jää jälkeen, syrjäytyy ja eri alojen asiantuntijat ovat julkisesti huolissaan. Jos joku asia on yhteiskunnassa pielessä, syypää on koulu. Kuulostaako tutulta?

Kaikki kadulla kulkijat ovat koulunsa käyneet, kokemusasiantuntijoita riittää. Taiteilija saa julkisuutta, kun häntä on koulukiusattu eikä opettajastakaan ole ollut mitään apua. Urheilijasta tulee huippu, kun häntä on ensin koulussa laiminlyöty tai hän on keppostellut kouluajan. Hyviä muistoja tai kokemuksia ei kellään ole. Tai jos on, niitä ei kannata julkisuudessa kertoa. Koulupositiivisuus ei ole mediaseksikästä eikä se myy levyjä tai takaa rahakasta sopimusta meren takana.

Elinkeinoelämän asiantuntijat vasta osaavatkin valtalehtien sivuilla neuvoa, miten koulua pitäisi kehittää ja miten opettajan opettaa. Etusormi pystyssä neuvoja sataa oikealta ja vasemmalta.

 

Opettajat suunnittelevat, kasvattavat ja käyttävät valtavan määrän energiaa toteuttaakseen maailman parasta opetusta.”

Tämän kaiken keskustelun alapuolella, oppilasta suojaavassa kuplassa, opetusalan ammattilaiset tekevät uskomattoman upeaa ja merkityksellistä työtä.  Opetustiloissa ympäri maan syttyvät aamuisin valot. Taidokkaasti rakennetut koulupäivät soljuvat ajan virrassa, kesästä jouluun, joulusta kesään. Opettajat suunnittelevat, kasvattavat ja käyttävät valtavan määrän energiaa toteuttaakseen maailman parasta opetusta.

Me ruohonjuurella ja joskus sen alla, tämän kaiken  tiedämme. Me olemme koulun, opetuksen ja kasvatuksen ammattilaisia ja oikeita asiantuntijoita. Meidän ammattikuntamme työmoraali on huikea ja tahto toimia oppilaan parhaaksi on vahva. Osaamme kannatella kollegaa ja tarvittaessa olemme myös perheiden tukena.

Ei siis lannistuta ympärillämme vellovasta negatiivisuudesta, ei selitellä joutavia, eikä provosoiduta. Tehdään omaa juttuamme täysillä, koska sen osaamme.  Pidetään yhtä ja verkostoidutaan. Ei anneta periksi olosuhteille, vaaditaan yhteistyössä parempia resursseja sekä etsitään järkeviä työtapoja. Me niistä kaikkein haastavimpia tulevaisuuden veronmaksajia kasvatamme, jos ketkä! Antaa tietämättömien puhua.

Ensi kesänä OAJ on Porin Suomi Areenan pääyhteistyökumppani. Tiedossa on kouluasiaa koko heinäkuisen viikon täydeltä. Tilaisuuden yhtenä tarkoituksena on lisätä oikeaa ja ajantasaista tietoa nykykoulusta. Kaikki ei olekaan enää niin kuin ennen vanhaan. Suomen Erityiskasvatuksen liitto Sel.ry on mukana Suomi Areenassa.

Ennen kesää on kuitenkin Opintopäivien aika, nähdään Tampereella!

Päivi
puheenjohtaja

Päivi Peltola on Sel ryn uusi puheenjohtaja. Hän asuu Billnäsissä, Raaseporissa ja työskentelee erityisluokanopettajana alakoulussa.