Hyvä kollega!

Hyvä kollega!

Juhlan jälkeen alkaa aina arki. Härkäviikoiksi vanha kansa joulun jälkeistä aikaa nimitti. Tämä vuosi alkaa tiukoilla työmarkkinaneuvotteluilla. OAJ:n neuvottelijat vievät parhaansa mukaan opettajien neuvottelutavoitteita eteenpäin. Puheenjohtaja Olli Luukkainen muistutti blogissaan ennen joulua, että neuvotteluja ei käydä sosiaalisessa mediassa ja parhaiten vaikutamme luottamalla kokeneisiin neuvottelijoihimme. Erityisopettajienkin palkka on koulutukseen nähden matala ja todella toivomme, että pääsemme myös julkisella sektorilla sopimaan korotuksista. OAJ:n valtuustolla on valmius kokoontua tekemään vaikeita päätöksiä työtaistelutoimista, mikäli neuvotteluissa ei edetä. Sopu on kuitenkin aina ensisijainen tavoite.

Lukion erityisopetuksen tila on huolestuttanut meitä pitkään. Viimein ja vihdoin tämä huoli on otettu tosissaan. Syksyllä sain olla mukana kahdessa OAJ:n ja OKM:n pedagogisille järjestöille järjestämässä tilaisuudessa pohtimassa lukion kehittämistä. Sekä meidän liittomme että muiden pedagogisten järjestöjen yhteinen näkemys on se, että erityisopetus on saatava lukiolakiin ja lukioissakin opiskelijoiden on saatava erityisopettajan tukea. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on jo maininnutkin asiasta mediassa, mutta silti kaikenlainen vaikuttamistyö on edelleen tarpeen. Päättäjille on näytettävä toteen, että lukiossakin tarvitaan erityispedagogista osaamista. Uusi lukiolaki annetaan vielä tämän kevään aikana.

Jos erityisopettajakollegasi ei ole vielä liiton jäsen, niin houkuttelethan hänet mukaan. Vaikutusvaltamme perustuu jäsenmäärään.

Maaliskuussa tapaamme Kokkolassa opintopäivillä ja liittokokouksessa. Tänä vuonna kokouksessa valitaan liitolle uusi puheenjohtaja kaudelle 2019-2020. Lähtekää kaikki mukaan virkistäytymään, kouluttautumaan ja tekemään hyviä päätöksiä. Jos erityisopettajakollegasi ei ole vielä liiton jäsen, niin houkuttelethan hänet mukaan. Vaikutusvaltamme perustuu jäsenmäärään. Tulevassa OAJ:n valtuuston vaalissa kannattaa myös ehdottomasti antaa ääni erityisopettajataustaiselle ehdokkaalle.

Tule tervehtimään hallituksen jäseniä Educa-messuille!

Kuulemme mielellämme kaikkien odotuksia ja ajatuksia erityisopettajien työstä.

Päivi Juntti
puheenjohtaja