Yhdessä, tillsammans!

Yhdessä, tillsammans!

Osanottoni Viertolan ampumistapauksen uhreille ja heidän läheisilleen sekä asianosaisille. 

Tätä kirjoittaessa Viertolan koulussa Vantaalla tapahtuneen ampumistapauksen selvittely on vielä kesken. Tapahtuma on järkyttävä ja surullinen. Yhteiskunnalliseen keskusteluun on noussut muun muassa rangaistusten koventamista, aselakien kiristämistä, koulujen osuutta oppilashuollollisten palvelujen yhteydessä, aikuisten lukumäärän lisäämistä kouluihin, varhaisen puuttumisen tärkeyttä. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kantoi huolta (YLE A-studio 4.4.2024), “Kuinka monen lapsen pitää vielä kuolla, ennen kuin viesti menee läpi, että tämä ei voi jatkua.” 

Tähän mielipiteeseen on helppo yhtyä. Moneen muuhunkin ei-toivottuun kehityskulkuun voidaan vaikuttaa ja tehdä muutos. Tässä järjestyksessä. Erilaisia tutkimuksia, selvityksiä ja raportteja on syntynyt varmaan riittävästi. Tarvitaan tahtoa pistää toimeksi.

Monimutkaisiin kysymyksiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja. Jostain on kuitenkin aloitettava. Satsataan yhdessäoloon, yhdessätekemiseen. Parjatut digitaaliset palvelutkin voivat olla tässä apuna. Hyvä renki, huono isäntä. Ihmiset ovat kekseliäitä, hehän ovat keksineet tekoälynkin. Jos on tahtoa, löytyy taitoa.

*     *     * 

Tämän vuoden toisen Erityiskasvatuksen (ns. kesälomanumeron)  jutuissa on luettavaa Sinulle niin ammatillisesti kuin lomatunnelmiin. Alun PDA-tietoisuuteen perehtymisestä ja takarivin oppilaiden tunnelmien tutustumisesta, on jatkossa tarjolla historiikkia kahdella kielellä. Satakuntalaisten erityisopettajien yhdestä työpäivästä saamme elämänmakuiset kuvaukset. Työmme on arvokasta ja pitää tulla näkyväksi. Turussa vierailleelle kansanedustajalle tämä saatettiin tiedoksi ja pitää jatkossakin olla äänessä meitä koskettavista asioista.

Tähän numeroon on kerätty juttuja alueyhdistysten avulla – kiitos niistä! Alueyhdistysten parissa jäsenet pääsevät kuulemaan ja vaikuttamaan. Maksamalla jäsenmaksun toiminta jatkuu ja mahdollistaa aktiivisen toiminnan. Arvoisa jäsen – osallistu! Varmista, että olet maksanut jäsenmaksusi.

Te pärjäätte hyvin, onnellista loppupäivää!“

Liitollemme valittiin Oulun opintopäivien yhteydessä pidetyssä liittokokouksessa uusi puheenjohtaja Miia Immonen. Onnittelut! Miia aloittaa ensi vuoden alusta. Nykyinen puheenjohtajamme Tiina luotsaa tämän vuoden loppuun.

Samalla julkistettiin ensi vuoden opintopäivien järjestäjä – Svenskfinlands specialpedagogiska förening r.f. (Ssf). Niistä lisää tuonnempana seuraavassa numerossa, kun pitopaikka varmistuu. Vi ser fram emot det!

Vuoden erityisen teon saaneiden Sointu ja Topi Borgin haastattelusta on lehdessä tarkemmin. Lainaan tässä Topia palkinnon kiitospuheestaan, jossa erityisopettajan merkitys hänen koulupolullaan on ollut erittäin keskeinen. “Te pärjäätte hyvin, onnellista loppupäivää!“

Lopuksi, lue Erityiskasvatus-lehteä ja muista, että meissä jokaisessa on “jotain erityistä, något speciellt”.

Jaksamista lukuvuoden loppuun, hyvää kesää ja kesälomaa

Päätoimittaja Timo Oksanen toimii Raaseporin Tammisaaressa erityisluokanopettajana. “Asialliset hommat hoidetaan – muuten ollaan kuin ellun kanat.”

Tykkää ja jaa