Vahva nainen

Vahva nainen

Sinä rakas, elämänmurjoma ystäväni. Kodin hengetär, äidin syli, henkilöstön hioma tunnollinen johtaja. Istumme iltapäivän hämärässä, ja puheesi poukkoilee väsyneenä kokonaiskuvaa maalaillen.

Millaista elämä on, kun työtä on liikaa. Olet kuronut tehtäviäsi vuodesta toiseen venyttämällä työpäivää, hiipimällä työpaikalle viikonloppuna, avaamalla tietokoneen, kun lapset nukahtavat. Siirrät tottuneesti oman elämäsi rankat kokemukset takavasemmalle ja keskityt päätöksiin, lasten oikeuksiin ja vaihtuvien työntekijöiden haalimiseen. Ehkä elämä hymyilee uutta toimintatapaa kehittämällä? Häviäisikö uhka kodin hälytysjärjestelmällä? Olisitko onnellinen, jos lähtisit treffeille, kävisit aamulenkillä ja lukisit lapsillesi iltasadun? Sytyttäisikö uuden opiskelu hiipuvan motivaation? Sinä olet Vahva Nainen.

Väsyessä värit haalenevat. Aloittaminen ja loppuunsaattaminen vaikeutuvat. Muistilaput vyöryvät ruudulla ja asiakkaiden ahdinko ahdistaa enemmän. Kotona lasten äänekäs ilo ärsyttää. Toivon hiipuessa asenne kyynistyy ja elämänjano sammuu.

*    *    * 

Voisinpa muuttaa pääkirjoitusteni tekstit teoiksi. Osaisin sanoittaa kunnista kuuluvan huolen, väsymyksen ja aikuisenikävän ennaltaestäviksi toimenpiteiksi ja riittäviksi resursseiksi. Kääntäisin katseet köyhiin lapsiperheisiin, työttömiin, uupuneisiin ja oirehtiviin. Keksisin keinot säästöillä riudutetun koulutuksen uuteen nousuun. Kitkisin kiusaamisen ja kaltoinkohtelun.

Näkisin luottamuksenarvoisia aikuisia ja lapsia sekä lämmöllä rakennettuja toimintakulttuureja. Monialaisuus monistaisi uusia malleja ja ammattilaiset oppisivat toisiltaan. Hallituksen uudistukset ja kärkihankkeet ja jopa viranomaisten tiedonkulku tukisivat arkea ja kansalaisten yhdenvertaisuutta. Lapsien oikeudet toteutuisivat ihonväristä, vammasta ja uskonnosta riippumatta. Tasapainoinen, hyvin jaksava hallinto johtaisi pedagogiikkaa, varhaista puuttumista ja henkilöstöä myötätuntoisesti. Työt jaettaisiin tasaisesti oikein, eikä ammattilaisten osaamista haaskattaisi turhaan paperinpyörittelyyn tai typerien päätösten, jämähtäneiden prosessien ja sopimusten jälkien korjaamiseen.

Meiltä edellytetään kohtaamista, kansainvälisyyttä, tiedonjanoa ja rohkeutta tehdä asioita eri tavoin. 

Lasten ja nuorten parissa työskentelevien työ on merkityksellistä. Siellä tehtävillä päätöksillä ja työllä joko rakennetaan tulevaisuutta tai syrjäydytään siitä. Meiltä edellytetään kohtaamista, kansainvälisyyttä, tiedonjanoa ja rohkeutta tehdä asioita eri tavoin. Meidän on opeteltava tekemään töitä yhdessä, monialaisesti. Käännän katseet toiveikkaana myös vaativan erityisen tuen *VIP-verkoston alkavaan työhön, yhteisölliseen oppilashuoltoon ja lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan.

Merkityksellisen työn tekijä väsyy työtaakkansa alle. Hänen pitäisi opettaa lapsille ja nuorille selviytymisen taitoja. Hänen pitäisi opettaa, miten ponnahdetaan vastoinkäymisistä ja noustaan ylös. Sinä Vahva Nainen, Mies – ehtisinpä olla paikalla silloin, kun sinä tarvitset minua.

Kohtaamisiin Educassa ja Opintopäivillä Kokkolassa,

Merja Koivisto
Päätoimittaja Merja Koivisto toimii ohjaavana opettajana oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa, Onervan toimipisteessä.

*Vaativa erityinen tuki esi- ja perusopetuksessa. Kehittämisryhmän loppuraportti, 2017, Kehittämisehdotus