Portailla, kouluissa ja lähiöissä

Portailla, kouluissa ja lähiöissä

Eräänä aamuna sijaisperheeksi kouluttautuneen pariskunnan portailla seisoo kaksi lasta. Kaksivuotias raahaa mukanaan puuvillaista uniliinaa ja imee vaaleanpunaista tuttia. Nelivuotiaan siniset saappaat ovat väärissä jaloissa ja posket kyyneleistä kirjavat. Ylisukupolvista taivaltaan aloittelevien sisarusten takana sosiaalityöntekijä katsoo viisikymppisiä vakavana silmiin.

*    *    * 

Köyhyys ja kurjuus eivät jalosta. Jatkuva toimeentulosta taisteleminen väsyttää ja vääristää elämänarvoja. Arvottomuuden tunne sairastuttaa mielen, päihteet vievät varmaan alamäkeen. Erilaiset taustat ja olosuhteet luovat eriarvoisuutta. Osattomuus ei synny ansaittuna yhdessä yössä tai yhdestä asiasta, mutta seuraukset pelottavat kokonaisia kansoja.

Yhdenvertaisuuden eteen on paiskittava lujasti töitä ja se vaatii osaamisen ja asennemuutoksen lisäksi resursseja.

Syrjäytyneitä on Me-säätiön mukaan yhden ikäluokan verran. Syyt ovat moninaiset, mutta kierre tunnistetaan jo varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa. Tunnistaminen on helppoa, mutta tukitoimien löytyminen ei. Yhdenvertaisuuden eteen on paiskittava lujasti töitä ja se vaatii osaamisen ja asennemuutoksen lisäksi resursseja. 100 nuorta kehittäjää ovat myös itse kertoneet Me-säätiön sivuilla kahdeksassa pääviestissään, mitkä asiat heidän mielestään tukevat ja auttavat nuoria eteenpäin elämässä.

Tarvitaan silmät ja syli auki kulkevia aikuisia. Turun Varissuolla työskentelevä lähipoliisi Vesa Jauhiainen kehottaa kohtaamaan, kuuntelemaan ja rakentamaan luottamusta. Syrjäytymisvaarassa olevan nuoren lähipiirin tunteminen ja palveluita tarjoavien viranomaisten yhteistyöstä kasvaa työkykyisiä veronmaksajia (Yle Areena 20.8).

Vaativan erityisen tuen verkostot eri puolilla Suomea käärivät monialaisia hihojaan. Lapsi- ja perhepalveluiden uudenlainen uurastus vakuuttaa. Nyt avataan uusia ovia, verkostoidutaan ja tehdään yhdessä töitä.

*    *    * 

Myöhäisenä kesäiltana kotimme rantakallioilla könysi nelikymppinen mies. Hän syyti suustaan törkeyksiä ja haistatti koko maailmalle. Autoimme sekavan miehen puolisoni kanssa tielle ja tilasimme taksin. Hiljainen hetki ja humala saivat miehen tilittämään kurjaa elämäänsä. Väkivaltarikollisen laajenneiden pupillien takana oli epätoivoa, arvottomuutta ja toivottomuutta. Ihmettelit ääneen, kuka sinun kanssasi jaksaa keskustella.

Joku nainen oli sinutkin synnyttänyt, maassa makaavan. Äitisi oli nähnyt ensiaskeleesi ja tuudittanut pellavapäänsä yö toisen perään uneen. Kuvittelin äidin murheen ja häpeän rakkaan poikansa rikoksista. Kuvittelin miehen eteen sattuneet syyttömät ja rikosten aiheuttaman suunnattoman surun. Tämän miehen kohdalla oli paljon menetetty, mutta portailla seisovien sisarusten kohdalla kaikki on mahdollista.

*    *    * 

Erityistä tukea ja aikuisen nälkää potevien oppilaiden parissa työskentely edellyttää hyvinvoivaa aikuista. Tänä lukuvuonna  OAJ:ssa työhyvinvointi tulee ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa. Hienoa, että asiaan kiinnitetään huomiota. Huolehtikaa rakkaat kollegat myös itse itsestänne!

Merja
päätoimittaja

Päätoimittaja Merja Koivisto toimii ohjaavana opettajana oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa, Onervan toimipisteessä.