Moniammatillisuutta – onko sitä?

Moniammatillisuutta – onko sitä?

Mitä teet, kun oppilas kierii lattialla ja vaikertaa tai huutaa ja riehuu heitellen tavaroita ympäriinsä? Kouluissa on aivan liian paljon oppilaita, jotka eivät ole koulunkäyntikykyisiä. Me erityisopettajat olemme se päätepysäkki, kun kukaan muu ei kykene vastaamaan oppilaan koulunkäynnistä ja oppimisesta.


Tänä syksynä on puhuttu paljon siitä, että mielenterveyden ongelmiin ei puututa tarpeeksi aikaisin. Lastenpsykiatrian professori Andre Sourander totesi syyskuussa ilmestyneessä HS:n artikkelissa, että on olemassa tutkittuja keinoja, mutta niitä ei käytetä – koko touhu keskittyy siihen, että hoidetaan jo syntyneitä vaurioita ja niitäkin aivan liian myöhään. Riskiryhmässä olevat lapset voidaan tunnistaa helposti ja halvalla. Ei tarvitse kuin kysyä vanhemmilta ja opettajilta, ovatko he huolissaan lapsen käytöksestä tai tunne-elämästä. Jos ovat, apu on paikallaan, artikkelissa todetaan. (HS 10.9.2017)

Me erityisopettajat olemme se päätepysäkki, kun kukaan muu ei kykene vastaamaan oppilaan koulunkäynnistä ja oppimisesta.”

Moniammatillisen tuen saaminen on kuitenkin usein vaikeaa, vaikka opettaja kuinka toisi huolensa esiin. Vanhempia kuunnellaan mielestäni liian pitkään. Vanhempien näkökulma oppilaan vaikeuksiin saattaa olla vähättelevä ja syytökset koulua kohtaan ovat tuiki tavallisia. Kasvatuksen ammattilaisen näkemystä pitäisi kuunnella ja apua pitäisi aktiivisesti saada, kun koulun keinot eivät enää riitä. Meillä opettajilla on taipumusta yrittää ja uskoa niihin pieniin onnistumisiin, joita arjessa tulee. Ehkä meidän pitääkin mennä asian ytimeen sen huonoimman hetken kautta.

Koulunkäynninohjaajaa tarjotaan ratkaisuksi jopa keskussairaalan taholta. Ainoa oikea apu luokassa olisi kokenut psykiatrinen sairaanhoitaja, joka kykenee näkemään tilanteiden vakavuuden. Luokkamuotoinen erityisopetus on kuormittunut vaikeasti oireilevilla lapsilla ja nuorilla. Opettajan jaksamisen kannalta on välttämätöntä, että moniammatillisuus tulee osaksi arkea eikä ole pelkkää palavereissa istumista.


*    *    *

Haluatko sinä vaikuttaa ja toimia meidän kaikkien yhteisten etujen valvojana? Meidän liittomme vaikutusvalta edunvalvonnassa perustuu siihen, kuinka moni edustaa ammattiamme OAJ:n valtuustossa. Nyt on aika asettua ehdokkaaksi valtuuston vaaliin. Toivon mahdollisimman monen asettuvan ehdokkaaksi eri puolilla Suomea! Vain osallistumalla voimme vaikuttaa. Paikallisyhdistysten kannattaa asettaa omia ehdokkaita ja tehdä aktiivista vaalityötä näiden ehdokkaiden menestyksen varmistamiseksi.

Syksyn työ on loppusuoralla. Suomi 100 -vuosi huipentuu itsenäisyyspäivän juhlintaan.

Jaksamista kaikille lukukauden lopun tohinoihin!

Päivi Juntti
puheenjohtaja