Kännykät käteen!
Tuntuu siltä, että kesän aikana on kännykät otettu koulun kehittämisen keskiöön. Kännykän käyttöä oppitunnilla perustellaan yksilön perusoikeuksia mahdollistavana, toisten mielestä kännykkä ei kuulu perusoikeuksiin.
Monissa kouluissa on tänä syksynä otettu käyttöön kännykkäkielto ja hallitus valmistelee asiasta lakiesitystä. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella kännykkäkielto on jo päivitetty moniin kouluihin, ja tavoitteena on tarjota oppilaille vaihtoehtoisia virikkeitä koulupäivän aikana. Opetushallitus suosittelee kouluja rajoittamaan kännykän käyttöä oppitunneilla ja välitunneilla, kunnes uusi lainsäädäntö astuu voimaan.
Meidän kaikkien aikuisten on tärkeä miettiä, millaista mallia annamme nuorille. Aika paljon yhteiskunnassa ollaan kännykkä kädessä ja unohdetaan vuorovaikutus ilman kännyköitä.
Suosittelenkin siis: tartu kännykkääsi ja laita se sivuun aika ajoin. Hetki kuunnella toista tai jutella jonkun kanssa kasvokkain on ainutlaatuinen. Vältä hukkaamasta niitä.
* * *
Tässä Erityiskasvatuksen numerossa on taas näkökulmia ja henkilökuvia. Puheenjohtajamme ottaa esille tulevana lukuvuotena oppimisen tuen lainsäädäntöön tulevia merkittäviä muutoksia, joissa kolmiportainen tukimalli korvataan ennakoivilla ja oppilaskohtaisilla tukitoimilla. Samasta aiheesta kirjoittaa kolumnistimme Ilona Ruiz. Lausuntopyyntöaika meni kesäkuussa umpeen, toivottavasti ehditte ottaa kantaa tavalla tai toisella.
Inklusiivista kasvatusta avaa ammatillisen opettajakorkeakoulun opettajat. Harri Saine jatkaa lehtemme arkistojen avaamista. Niistä saa perspektiiviä mm. käytyyn inkluusiokeskusteluun. Harri on myös juttusarjamme 8+1 henkilö. Hänellä on pitkä ura, paljon kokemuksia. Kuten on kokeneella Pia Bergillä. Hänestä on myös henkilökuva lehdessämme.
Tutkimustietoa edustaa Ninnu Kotilaisen väitöskirjan ensimmäisen osatutkimuksen tulokset yläkoulun erityisopettajan työnkuvasta. Yli 60 yläkoulun erityisopettajaa on kertonut työstään.
Varsin erityisessä artikkelissa saavutettavuuskirjasto Celia tutustuttaa meitä koskettelukirjoihin, jotka ovat käytännössä uniikkeja, käsin tehtyjä kirjoja. Pääsemme myös kierrokselle porilaiseen uuteen yhtenäiskouluun.
Ensi vuoden opintopäivät järjestetään Siuntiossa. ja järjestämisvuorossa on tällä kertaa Svenskfinlands Specialpedagogiska Förening r.f. Pääsemme myös lukemaan heidän Viron matkastaan sekä tutustumaan viimeisiin
”ystäväkortteihin”.
Merkitään kalentereihimme jo valmiiksi Sel. ry:n Opintopäivät 28.–29.3.2025! Osallistutaan isolla porukalla! Tack i förhand!
* * *
Vaikka työmme on haastavaa, se on myös äärimmäisen palkitsevaa. Teemme arvokasta työtä, joka muuttaa oppilaiden elämää. Kiitos teille kaikille, jotka omistatte aikaanne ja energiaanne tämän tärkeän työn tekemiseen. Muistakaa huolehtia omasta hyvinvoinnistanne – teidän jaksamisenne on avain oppilaidenne menestykseen.
Yhdessä voimme luoda työympäristön, jossa voimme kukoistaa ja tarjota parasta mahdollista tukea oppilaillemme. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme, ja varmistetaan, että vastuualueemme pysyy vahvana ja kestävänä myös tulevaisuudessa.
Ja lopuksi, lue Erityiskasvatus-lehteä ja muista, että meissä jokaisessa on “jotain erityistä, något speciellt”.
Työn iloa lukuvuoden alkuun!
Timo Oksanen
toimii Raaseporin Tammisaaressa sairaalaopetuksessa erityisluokanopettajana ja rehtorina. “Jokainen päivä on mahdollisuus.”