Betoniportailla

Betoniportailla

Mummulan portailla istuu pieni tyttö. Hänen etutukkansa on leikattu vinoon ja farkkuhaalarit ovat polvista rikki. Betoniportaiden vierellä kasvaa hentoja, vaaleansinisiä lemmikkejä.

Mummu paistaa tuvassa lettuja ja kattaa vahakankaalle vadelmamehua. Minä siristelen silmiäni auringossa ja punon päässäni satuja. Punaisen tuvan portailla on turvallista ja pihakoivujen havina saa ajatukset lentoon. Tarinan lopussa prinsessa pelastaa heikot ja hiirulaiset ja korjaa viisaudellaan valtakunnan vääryydet.

*    *    *  

Tuossa maailmanparantajaprinsessan roolissa väsyn, virkistyn, vanhenen ja voimaannun. Erityisopettajan opintojen oppimispäiväkirjassa vakuuttelin, että autetuista tulee hyviä auttajia ja kaatuneet nousevat ylös uudestaan. Johtajana luottaisin ihmisiin ympärilläni. 

Suomen johtajat rakentavat uutta hallitusta. Poliittisten päättäjien käsiin luotetaan paljon. Urani ajan olen seurannut koulutuspolitiikkaa ja ollut mukana hankkeissa, missä kunnissa pyristellään ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin ja varhaiseen puuttumiseen. Pyristelemiseksi on jäänyt. Kehittämistoiminta tuottaa väliaikaista helpotusta, mutta pysyviä muutoksia syntyy vain niissä kunnissa, missä kunnan päättäjät, johto ja rehtorit sitoutuvat tavoitteisiin. Monien koulujen toimintakulttuuri nojaa liian usein 30 vuotta vanhoihin rakenteisiin ja arvoihin.

Perusopetus on lehtolapsi. Kun vaaliähky ja lupaukset hiljenivät, lehtien sivut täyttyvät kuntien tulevista sopeuttamisesta kertovista uutisista. Listaykkösenä on perusopetus ja oppimisen ja koulunkäynnin tuki. Opiskeluhuollon juna on yskinyt asemalla vuosikymmenen.

Varhaiskasvatus ja perusopetus riutuvat arvostusvajeessaan, vaikka siellä tehdään pienellä panostuksella ihmeitä. Uudella otteella työskenteleviä erityiskasvattajia tarvitaan konsultoimaan, tukemaan ja opettamaan yhdessä. Koulut tarvitsevat nimellisen ja paikkaavan opiskeluhuollon sijaan läsnä olevia, yhteistyöhön kykeneviä ammattilaisia. On tosiasia, että on lapsia ja perheitä, jotka tarvitsevat lusikallisen sijaan monta kauhallista tukea. Huomataan heidät ajoissa.

*    *    *

Te rakkaat lukijat olette olleet kanssani elämäni vaikeimmat vuodet.

Saan työssäni, vapaa-ajalla ja opintopäivillä kohdata upeita ihmisiä. Tässäkin lehdessä heitä on useita. He ovat ymmärtäneet, arvostaneet, opettaneet ja kuunnelleet. Tärkeimpiä asioita ystävyydessä, työssä ja elämässä!

Lukion äidinkielen opettajani sanoi minulle lakkiaispäivänä, että kynäni sivaltaa, siunaa ja satuttaa. Martta, terveisiä taivaaseen, sitä se on tehnyt.

Luovun Erityiskasvatuslehden päätoimittajuudesta haikeana. Te rakkaat lukijat olette olleet kanssani elämäni vaikeimmat vuodet. Tänä aamuna ilma on raikas, aurinko paistaa ja linnut visertävät. Suru ja huoli ovat säröilleet ja tehneet minusta vahvan ja heikon.

Toivotan uuden päätoimittajan, Arin, betoniportaille maailmaa parantamaan. Tarinoita, juttuja ja ajatuksia syntyy. Niitä putkahtelee, kun kirjoittajina ovat maailman parhaimmat kohtaajat, tukijat, tutkijat ja kohdatut. Minä jatkan lehden uudistuneessa toimituskunnassa ja annan kynäni kuulua.

Merja

 

Päätoimittaja Merja Koivisto toimii ohjaavana opettajana oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa, Onervan toimipisteessä.