Hundarna skäller, karavanen går

Hundarna skäller, karavanen går

Tidningarnas rubriker skriker; Finland stiger inte, Pisa-resultaten dyker, skolan har misslyckats på ett eller annat sätt, läraren undervisar inte, det blir inga resultat, läroplanen fungerar inte. Alltför många kan inte följa med, blir marginaliserade och olika experter blir offentligt oroliga. Om något är fel i samhället är skolan skyldig. Låter detta bekant?

Alla som går på gatorna har gått igenom skolan, experter som har erfarenhet finns tillräckligt många. Konstnären får mera publicitet om hen har blivit mobbad och läraren har inte gett någon som helst hjälp eller stöd. En idrottare når toppen när hen först har blivit försummad i skolan eller har fånat sig genom hela skoltiden. Det finns inga bra minnen eller erfarenheter. Eller om det finns, är de inte värda att publiceras. Att vara positiv mot skolan är inte mediasexigt och det hjälper inte en att sälja sina skivor eller att få skriva under ett stort kontrakt på andra sidan havet.


Lärarna planerar, uppfostrar och använder en stor mängd energi för att förverkliga världens bästa undervisning.

Och experterna i näringslivet då – de är jättevilliga att ge råd om hur skolan borde utvecklas och hur läraren borde undervisa sina elever. Med pekfingret uppe i luften får lärarna råd från höger och vänster.

Dolda bakom hela den här diskussionen, i bubblan som skyddar eleven, gör pedagogiska experter otroligt fantastiskt och meningsfullt arbete. I skolklasserna runt om i landet tänds lamporna på morgonen. De pedagogiskt välplanerade skoldagarna flyter genom tiden lugnt och stilla, från sommar till jul, från jul till sommar. Lärarna planerar, uppfostrar och använder en stor mängd energi för att förverkliga världens bästa undervisning.

Vi på gräsrotsnivån och ibland under den vet allt detta. Vi är professionella i skolan, inom utbildningen och pedagogiken, vi är riktiga experter. Vår yrkesmoral är otrolig och vår vilja att göra allt för elevens bästa är stark. Vi vet hur vi stödjer kollegan och vid behov hjälper vi också de familjer som behöver stöd.

Låt oss inte ge upp inför allt det negativa som sprider sig omkring oss, låt oss inte förklara något som inte är nödvändigt, låt oss inte bli provocerade. Låt oss göra vår egen sak maximalt,  för det är det som vi verkligen kan. Vi ska hålla ihop och skapa allt större nätverk. Vi får inte ge inte upp trots, vi ska kräva bättre resurser för samarbetet, och leta efter förnuftiga sätt att arbeta. Vi uppfostrar de mest utmanande eleverna att bli framtida skattebetalare – det är vårt jobb!

Nästa sommar är OAJ Björneborg SuomiAreenas viktigaste samarbetspartner. Det ska bli en hel vecka full av  skolprat i juli. Ett av syftena med veckan är att ge en riktig och aktuell information om dagens skola. Allting är inte längre så som det brukade vara förr i tiden. Finlands specialpedagogiska förbund rf. deltar i SuomiAreena.

Före sommaren är det nog dags för Studiedagar, vi ses i Tammerfors!

Päivi Peltola