Topin ja Soinnun haastattelu 27.1. Educassa

Topin ja Soinnun haastattelu 27.1. Educassa

Suomen erityiskasvatuksen liitossa on tapana palkita kunniamaininnalla Vuoden erityinen teko ja se on luovutettu Educassa. Vuoden erityinen teko vuodelta 2023 myönnettiin Topi ja Sointu Borgille. Perusteina lukee: he ovat antaneet kasvot autismikirjolle. He ovat tuoneet eri kanavissa laajasti ja positiivisesti esille, että elämä autismikirjon perheenjäsenen kanssa on aivan tavallista arkea kaikesta huolimatta ylä- ja alamäkineen.

1. Vuoden Erityinen teko ja Kultainen Venla samana viikonloppuna – miltä nyt tuntuu?
Topi: No, minä tiedän vihdoinkin miltä tuntuu tuntea kaikki adrenaliini. Nyt täytyy ehkä mennä benji-hyppäämään tai laskuvarjoilemaan. Sointu: Mä on niin häkeltynyt tästä kaikesta. Äsken tuossa tuli itku, kun kunniamaininta vastaanotettiin. Jotenkin tuntuu, että tämä on vain sellaista hassua unta. Topi: Ei ole! Me olemme hyviä ihmisiä ja olemme tehneet maailmasta paremman. Hyväksy se!

2. Teidän sisarusten dynamiikkaa on mahtava seurata. Miten tähän on tultu?
Sointu: Mää veikkaan, että kun on oltu yhdessä lapsesta saakka, sitä silleen kasvetaan yhteen. Topi tuo muhun vähän enemmän elämää ja mää tuon sulle vähän enemmän rauhaa. Topi: Minä tiedän, että sinä pystyt paperityöhön paljon paremmin kuin minä. Se on todella hieno saavutus, sillä saa todella paljon rahaa ammattinäkökulmassa. Ja sinä olet hellä, myötätuntoinen ja vahva. Toivon, että et käyttäisi niin paljon rahaa ulkomaanmatkoihin, koska sinä pelkäät, että sinut tunnistetaan kaduilla.

3. Ollaan täällä Educassa opettajien keskellä. Minkälainen teidän koulutuspolku on ollut?
Sointu: Mää oon käynyt ekonomikoulun, mutta ollaan oltu Topin samassa tarhassa, samalla ala-asteella ja yläasteella. Sitten lukiossa ollaan menty eri paikkoihin. Topin koulutuspolku on varmaan tänään ollut enemmän pinnalla. Topilla on suuri kunnioitus nimenomaan erityisopettajia kohtaan.

4. Oletko ollut erityisopettajien kanssa ollut koulupolun aikana paljon tekemisissä?
Topi: Kyllä. Ja sen jälkeen erityisopettajien kanssa myös. Kiitokset kaikille, jotka ovat ikinä nähneet vaivaa ja antaneet anteeksi sen, että olin se ärsyttävä lapsi, joka ei koskaan antanut muille viittausvuoroa. Sori!

5. Meidän liitto tekee töitä erityisopetuksen kehittämiseksi. Mitä taitoja hyvä opettaja tarvitsee?
Topi: Yhteisymmärrystä, tyyneyttä ja tasa-arvoinen kohtelua. Jos lapsi haluaa erota vaikka CIS-seksuaalisuudesta ja erityisesti transnuoriso vaatii suojelua enemmän kuin useimmat muut. Ymmärryksen puutetta on loputtomasti. Ennakkoluuloisuutta on äärettömästi. On tärkeää ymmärtää, että on olemassa turvaa, tukea ja rakkautta maailmassa. Sointu: Kun katsoo median uutisointia, haluaisin erityisopettajille ja opettajille lisää resursseja ja lisää ymmärrystä. Koulun tehtävä on kouluttaa ja vanhempien tehtävä on kasvattaa. Siinä tarvitaan yhteispeliä vanhempien kanssa. Moni nuori tarvii tukea ja aina sitä tukea ei vaan ole antaa niin paljon kuin tarvitsisi. Haluaisin kannustavan ja siltoja rakentavan kannan myös tähän keskusteluun, ettei lähdettäisi etsimään vikoja ja heikkouksia toisista.

6. Sointu, sinä puhut suoraan videoidesi kautta. Mitä haluaisit opettaa nuorille?
Sointu: Oon aika liberaali arvoiltani ja opetan [videoissa], että omia rajoja pitää kunnioittaa. Haluaisin opettaa nuorille myös kunnioitusta. Opettajille ei haistatella ja opettajia pitää kunnioittaa. Muille luokkalaisille tulee myös antaa työrauha. Pitää tietyllä tavalla pyrkiä itsenäisyyteen, mutta elämä on tiimityötä.

+1 Topi, mitä sinä haluat vielä sanoa nuorille?
Topi: Te saatte pelätä Venäjää, mutta maailma on kuitenkin täynnä myötätuntoa, rakkautta ja älykkyyttä. Teidän täytyy nojata siihen. Ihmiset, jotka rakastavat teitä ovat aina puolellanne ja suojelevat teitä iänkaikkisesti.

Miia Immonen ja Timo Oksanen teksti
Kai Nihti kuva

Tykkää ja jaa