SuomiAreenan pop-up-koulu

SuomiAreenan pop-up-koulu

OAJ järjesti Porin SuomiAreenassa 17.7.2019 pop-up-koulun, jossa tarjoiltiin liki parille tuhannelle kävijälle oppimiskokemuksia eri kouluasteilta. Myös Suomen erityiskasvatuksen liitto ry. oli mukana.

KUVASSA Pop-up-koulun avajaisissa Porissa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen leikkasi symbolisesti avausnauhan yhdessä kansanedustaja Paula Risikon kanssa.

Pop-up-koulun tarkoituksena oli saada yleisön ja päättäjien mielikuva koulusta hieman lähemmäksi nykytodellisuutta. Tavoitteena oli näyttää, millaista opetus on nykyään päiväkodeissa, kouluissa, yliopistoissa ja vapaassa sivistystyössä. Opettajien pedagogisten järjestöjen kokoamia ja ylläpitämiä oppimispisteitä oli liki 30.

KUVASSA Toiminnallisesti kapillaari-ilmiöön tutustumassa Heljä Misukka koulutusjohtaja OAJ, Minna Kelhä valtiosihteeri OKM, Niina Jurva erityisavustaja OKM, Liina Pakanen Suomen luokanopettajat ja Mervi Berg Suomen luokanopettajat.

Päivän aikana oli mahdollista esimerkiksi tutustua sähköiseen ylioppilaskirjoitukseen, kokeilla historiallista pakohuonepeliä, osallistua kouluruokailuun (tarjolla oli lasten valitsema ateria, perunamuusi ja uunimakkara), punoa koria, rakentaa itselleen ledvilkkuvalon ja soittaa erilaisilla soittimilla. Lisäksi saattoi tutustua ajosimulaattoriin, ulkona oppimiseen, katsomusaineiden opetukseen, kielenopiskeluun ja robotiikkaan. Vinkkejä jaettiin myös vanhempien kohtaamiseen ja vanhempainiltojen pitämiseen.

KUVASSA Maistuva ja ilmainen kouluateria oli koululaisten äänestämä suosikki: perunamuusi ja uunimakkara.

Erityisopettajat ahersivat samassa pisteessä Suomen luokanopettajien ja Suomen alkuopetuksen opettajain kanssa, samoin kuten koulussakin ollaan. Tarkoituksena oli kokea oppimisen iloa monialaisesti yli oppiainerajojen. Aiheena oli vesi. 

Kapillaari-ilmiöön pystyi tutustumaan askartelemalla paperista kukkasia, jotka avautuivat hitaasti vesiastiassa. Musiikin tunnilla tutustuttiin yhteissoittoon Bedrich Smetanan Moldaun avulla.

Jos koki olonsa turvattomaksi tai kaipasi omaa rauhaa, porilaisen erityisopettaja Riikka Ruotsalaisen avulla pystyi sukeltamaan aaltojen alle kokeilemaan painepeittoa tai ottamaan mukaan jonkin turvakaverin.

KUVASSA Musiikkituokiota pitää Pauliina Pirhonen Suomen Alkuopettajainliitosta, soittamassa mm. Marko Jokinen pj Suomen luokanopettajat sekä Nina Pasanen.

Viereisessä huoneessa sai tunnistaa sokkona nimensä aakkosia pussista, pelata kielioppipeliä (pussilakana) Afrikan tähden pohjalta ja tutustua moniin muihin materiaaleihin. Oppimista koettiin iloisessa joukossa vauvasta vaariin. Moni ei halunnut jäädä pulpettiin istumaan, vaan lähes kaikki riensivät innolla tekemään, kokemaan ja oppimaan monikanavaisesti asioita.

KUVASSA OAJ Uusimaan puheenjohtaja ja Keravan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Suihkonen tunnisti oman nimensä alkukirjaimen suljetusta pussista.

Lisää kuvia ja tunnelmia Erityiskasvatus-lehdestä.

Harri Saine teksti ja kuvat