Poikkeus poikkeusolojen keskellä

Poikkeus poikkeusolojen keskellä

Oulun seudun erityiskasvatus ry oli vetovastuussa, kun SEL:n liittokokous järjestettiin perjantaina 26.3.2021 etäyhteydellä. Opintopäiviä ei valitettavasti tänä vuonna pystytty järjestämään ollenkaan, joten kohtaamiset muun Suomen erityiskasvattajien kanssa jäivät väliin. Sääntömääräisten velvoitteiden lisäksi ilta tarjosi katsauksen neuropsykiatristen lasten ja nuorten psykoterapiaan sekä uusiin, esteettömiin, Leinonpuiston erityiskoulutiloihin.

Tarina lähtee pettymyksestä ja jossittelusta. Jos kaikki olisi mennyt kuten oululaisten opintopäivätiimi uutterasti ja toiveikkaasti suunnitteli, olisimme kokoontuneet maaliskuun viimeiseksi viikonlopuksi Ouluun kuulemaan alan ajankohtaisia luentoja, työskentelemään työpajoissa ja kokoustamaan kasvokkain. Varasuunnitelmana oli lauantain ohjelman striimaaminen, mutta lopulta opintopäivistä jäi jäljelle liittokokouksen lisäksi vain yksi luento.

Tästä huolimatta perjantai-ilta ei ollut pettymys meille oululaisille järjestäjille. Oikeastaan päinvastoin, sillä saimme sitä mikä järjestötyössä on parasta – yhdessä tekemistä. Hommia oli kaikille, koska poikkeusolojen lähitalkoissa tarvitaan Teams-tapahtuman lisäksi ruokaa, juomaa, aterimia, servettejä, maskeja, käsidesiä ja turvavälien suunnittelua. Jokainen Oulun seudun erityiskasvatus ry:n hallituksen jäsen pääsi kantamaan kortensa kekoon. Eräänlainen poikkeus poikkeusolojen keskellä.

Perjantain ohjelma alkoi Heli Tuikan luennolla ”Ratkaisukeskeisyys ja kognitiivisen psykoterapian näkökulmat neuropsykiatrisessa kontekstissa.” Tuikka on koulutukseltaan erityisluokanopettaja, sairaanhoitaja (AMK) ja psykoterapeutti ja työskentelee psykoterapeuttina Oulussa. Hän kertoi luennossaan käytännön menetelmistä ja tavoitteista ratkaisukeskeisessä ja kognitiivisessa psykoterapiassa. Hänen asiakkaistaan noin kolmanneksella on neuropsykiatrinen diagnoosi ja hän sivusi luennollaan muun muassa sitä kuinka asiakkaat ovat kommentoineet hyötyneensä terapiasta. Yhdelle kyseessä on palautteen mukaan ollut “vihanhallintakurssi”, toinen kokee avanneensa aivojensa solmuja ja kolmas tutkineensa omia erikoisuuksiaan rehellisessä ympäristössä. 

Leinonpuiston uusiin erityiskoulutiloihin tutustumisen oli tarkoitus olla yksi tärkeä kokemus opintopäivien avauspäivänä. Paikan päälle tähän tammikuussa 2021 avattuun uuteen Tiernan koulun yksikköön ei nyt päässyt kukaan, mutta erityisluokanopettaja Marjo-Rita Mäkäräinen otti koppia pyynnöstämme ja laati liittokokouksen alkuun esityksen, jonka kuvien ja parissa moni olisi voinut viettää pidempäänkin. Esteetön ja eri aistikanavia hyödyntävä oppimisympäristö on oppilaiden mieleen erityisesti, koska tiloissa on paljon mahdollisuuksia liikkumiseen, itse tekemiseen, kokemiseen ja rauhoittumiseen.

Varsinaisen kokouksen osalta seurasimme aluehallintoviraston kokoontumisrajoitusten päivittymistä ja pelasimme varman päälle. Pohjois-Pohjanmaalla sai maaliskuussa kokoontua korkeintaan kuuden hengen voimin ja tämänkin väkimäärän jaoimme varalta eri tiloihin. 170 vuotta kouluna palvelleen Kajaanintullin puisessa päärakennuksessa jokainen pystyi puhumaan omassa luokkatilassaan ilman hengityssuojainta. Yläkäytävän luokkahuoneissa oli liittokokouksen avannut ja toimintaa esitellyt SEL:n hallituksen varapuheenjohtaja Ulla Netsäinen ja kokouksen puheenjohtajaksi valittu Oulun seudun erityiskasvatus ry:n puheenjohtaja Miia Immonen, sekä luennoitsija Heli Tuikka. Kokouksen sihteeriksi valittu Anna Hahtonen kirjasi päätöksiä henkilökunnan 30 neliöisessä taukohuoneessa, Lataamossa, yhdessä pöytäkirjantarkastajien kanssa.

Kokousten hybridimalli, jossa on sekä osittainen lähi- että etäosallistumismahdollisuus, jää varmasti elämään globaalin pandemian jälkeenkin. Isona hyötynä yhdessä fyysisessä paikassa olemisessa oli se, että liittokokouksen pöytäkirja ja muut asiakirjat oli tarkistettu, allekirjoitettu, skannattu ja lähetetty eteenpäin alle tunti kokouksen päättymisen jälkeen. Meille järjestäjille kokemus oli virkistävä muistutus siitä kuinka mukavaa yhteisten asioiden hoitaminen on nimenomaan yhdessä.

 

Miia Immonen
on Oulun seudun erityiskasvatus ry:n puheenjohtaja.

 

Tykkää ja jaa